Da, tudi Portugalci imajo bikoborbe. Sezona traja vse od aprila do oktobra, najbolj priljubljene pa so v pokrajinah Ribatejo in Alentejo, severovzhodno od Lizbone, v mestih Santarém, Vila Franca da Xira in drugih. Najbolj tipična razlika od sicer bolj poznanih španskih je ta, da so portugalski cavaleirosi oz. matadorji na konjih. In bika v areni ne ubijejo (ga pa tik za tem, in naslednji dan prodajajo meso kot specialiteto v okoliških mesnicah za konkretno ceno). Na Portugalskem tudi obstajajo podobne igrice z biki, kot je sicer festival v Pamploni, ampak v precej manjiših razsežnosti.

Bikoborbe potekajo po principu en bik na enega bikoborbca, logično 🙂 Konji so posebej trenirani, saj se ti seveda privzeto bojijo bika (v Španiji jim največkrat zavežejo oči) in za enega bika jih bikoborec zamenja vsaj 5. Itak so vsi čisto presrani in komaj stojijo na nogah, adrenalin pa jim nabije, da so še verjetno 2 dni pod vplivom. Ma ja, prvi bik je zanimiv, ta drugi tudi.. pri ta tretjem postane že malo dolgčas. Ko pa se vse skupaj zavleče že krepko čez 3 ure, pa se tudi presedati več ne moreš.

Tu pa tam skoči v areno še kakšen navadi matador, večinoma toliko, da bika zamoti, in lahko cavaleiro zamenja konja. Malo smešen je zaključek posamezne bikoborbe – takrat pride v areno 8 forcadov, eden izmed njih ima na glavi palčkovo kapo, ta se zažene biku naravnost na glavo.. Nato v areno naženejo čredo volov (na katere bik itak niti najmanj ne reagira), in potem skupaj z njimi odide ven.

Ljudje pa že veselo pričajujejo novega bikca.

Zabavno je, da je v areni mnogo stvari rdeče barve – že planke okoli npr. Vendar pa tudi borci na tleh, ki biku mahajo z “ogrinjalom” je le to v bistvu roza barve, ne tako kot v risankah 🙂 Biki so pa itak barvno slepi, in jih razjezi zgolj gibanje in migetanje (ja, pa itak jih razjezijo že preden jih spustijo v areno)..