Kapela iz kosti

#1 Capela dos Ossos – Faro

Po mojem mnenju sta ti 2 kapelici ena imed najbolj bizarnih stvari, kar sem jih srečala na Portugalskem. Prva, ki sem jo obiskala je v mestu Faro, na skrajnem jugu. In če zanjo po naključju ne bi prebrali, je itak da ne bi našli. Seveda, v prvem poskusu zaprta, siesta pač. Potem pa skozi nič kaj sumljivo cerkev (kot ena izmed mnogih), nekje pri stranskem izhodu sedi ženička in ti proda karto (potem ko jo nekajkrat vprašaš, če se pride tam mimo do kapele). Joj, ti Portugalci, če bi bili enkrat sposobni napisat kakšno tablo ali pa plakat z dvema bistvenima podatkoma (kje in kdaj npr.)!

Ajde, gremo, pričakujem kapelico velikosti kot v slo nekje ob poti.. Ampak.. dejansko je kapela, ta velika, prostora za par prenočevalcev 🙂 cela narejena iz kosti, iz leta 1816 menda. Portugalski menihi temu pravijo “reciklaža”. WTF? A da se tako recilklira ljudi?? Ja, so ljudje, ki hočejo biti uporabni tudi po smrti, pa tudi če te zložijo v strop ali steno kapelice 🙂 Najprej kar malo strašno, nato narediš par slik in paziš, da se po pomoti ne nasloniš komu na glavo.. A glej ti to. Skozi stranski vhod v kapelico, se nenadoma nalima en kup otrok. Ja, na drugi strani je dvorišče vrtca. Po nekaj časa tisti prvi grozni občutek mine – kamorkoli se obrneš, same kosti okoli tebe – ljudje lepo spredalčkani, vsak v svoj kvadratek. Kdo se je spomnil kaj takega.. v glavnem, brez komentarja, upam pa, da so tudi njega zložili poleg.

#2 Capela dos Ossos – Évora

“Nós ossos que aqui estamos pelos vossos esperamos” piše pri vhodu v drugo Capelo dos Ossos v Évori, kar se po naše sliši nekako tako: “Mi kosti, ležimo tukaj, in čakamo tvoje”. Ja super, točno tega je treba.. In spodaj še pripis, da bodo zelo veseli tvojih kosti, saj bi radi dokončali kapelo po prvotnem planu. Ajd, v drugo je šlo boljše 🙂 ker se boš po 30 sek verjetno že sposoben obrnit levo ali desno. Ja, pa saj smo tudi samo iz kosti. Kapela v Évori je definitivno večja, ampak mi vzorci niso bili preveč všeč. Tu so npr. narejene imitacije stebrov iz posameznih enakih kosti, po stropu in nad vrati pa vzorčki iz lobanj.. Meni se zdi vseeno boljša tista v Faru, kjer te lepo zapredalčkajo celega skupaj, ne pa da si razmetan vse nakookoli po kapeli. Ja, očitno jim je v Évori zmanjkalo materiala za strop 🙂 Kot da jih od 5000 ljudi iz bližnje okolice niso imeli dovolj? Ne ne, mene definitivno ne bo tja 😛