Čisto po naključju je moj mailbox dobil nekaj slikc s komentarjem: “This really exist?” Meni je bilo vse skupaj kot sosednja vas od Kremenčkovih. Monsanto. Definitivna konkurenca casi da pedra, ki se skriva sredi ničesar nekje na severu Portugalske (blizu Fafa). Kaj ti bo hiša, če imaš pa lahko celo vas?

Da je Monsanto sredi ničesar, oz. sredi vukojebine, je več kot očitno logično in to pove že povezava z javnim prevozom, ki mi še nekak ni čisto jasna. Da je še bolj zabavno, spletna stran od prevoznika nima objavljenih voznih redov [grrrr, fechado!] Iz bližnjega Castela Branco, gresta celo dva avtobusa, eden popoldne, drugi zvečer.. za nazaj pa, samo eden, pa še tisti ob 7. zjutraj. Hahaha, in kaj potem, vsak dan en bus ostane tam ali gre še naprej v nadaljno Vj? In ko vprašaš folk, zakaj je temu tako – je pač to tak, ker tak pač je. Joj ti Portugalci, včasih me res spravijo ob živce.. Ampak na koncu se vedno najde nekdo, ki prijazno ponudi prevoz v eno smer 🙂 Jp, jp, Portugalci pač..

Čeprav se še zdaj sprašujem, kdo za vraga se je spravil gradit vas tik pod edinega hriba daleč naokoli, med kamni? In na vrhu še grad, ki se tudi več kot očitno integrira v kamne. Od daleč vse sicer izgleda tako, kod da bi nekdo na že zgrajeno vas zabrisal precej ogromnih kamnov, ki so potem popadali vsepovsod – na strehe, stene, pred vhod. Še par napol podrtih hiš je imelo dejansko kar tri stene postavljene že od prej. Ja, pač da so stene krive ali da se zjutraj zbudiš pod parmetrskim kamnom, se jim je očitno zdelo normalno. Meni se ne, in bi me blo ziher strah spat vsaki dan pod kamni.