Makeover. Totalni, ki se je postopoma začenjal v zadnjem mescu. In še potem v času festivala (da ne bo pomote, Festa dos Tabuleiros je samo vsaka 4 leta). In Tomar je postal totalno drugo mesto. Da te kaj na Portugalskem vsake tolko pozitivno preseneti, sem se že navadla, ampak nekatere stvari pač gredo v presežke. Sicer ima tukaj skoraj vsaka vas poleti vsaj za kakšen dan ali dva svoj festival, in potem slučajno padeš v tisto vas ali mesto in pač vsem poveš, da si za ta njihov “festival” vedel že odkar si padel na Portugalsko in da si si tja res želel.. In potem folku itak zadogaja. Če je le možno, se res splača obiskat mesto ravno v takšnem top času.

Pač, se da več kot očitno prenajest sardin ali pujsa in zraven spiješ še kakšno sangrijo/pivo/vino (vsega po malo) in na koncu dobiš račun za 5 €. No, tudi v kakšni boljši beznici se da najt dnevni meni z juho in pijačo po izbiri (in kak osebek brez problema naroči liter vina) za 5,5 €, če pa si na koncu še lačen za sladico in kavo, pa doplačaš še 1 €. Načeloma velja pravilo, da je sever precej cenejši od juga in že večkrat mi je kak Portugalc rekel, da se na severu pač ne splača kuhat, ker te navadno stane kak € več, kot če vse surovine kupiš v trgovini in potem moraš še vse sam skuhat, pa pomit posodo seveda. Portugalci so pač leni. Zelo leni.
Enkrat sem slišala zgodbico, da zaradi svoje lenobe niso šli v 2. sv. vojno, ker se jim pač ni dalo. 🙂

Še bolj zabavno je bilo, ko sta 2 praznika padla na dve zaporedni sredi. In Portugalci potem razmišljajo tako (petki so navadno fraj predavanj, če študiraš na prvi stopnji): “Ah, četrtek se potem itak ne splača, v ponedeljek še malo podaljšamo vikend, a da bi pa v torek šli, to pa tudi ne bo šlo.” Pa so bile kuhne za dva tedna fraj v študentu 🙂

No, Festa dos Tabuleiros. Za glavni dan festivala je bilo v Tomarju, sicer z 20 000 prebivalci, 75 000 ljudi. Ulice super duper okrašene, med ulicami je tudi tekmovanje, katera je najlepša, najbolj tradicionalna in ne vem katere vse kategorije (takrat tudi čudežno odkrijemo vse table, ki so nakazovale na vsa odličja ulic). In glavni del vsega festivala je povorka, kjer punce na glavi nosijo velecenjeni “tabuleiro”, ki je narejen iz košare okrašene z rožami in kruhom (pa tudi med puncami poteka tekmovanje, katera bo imela najboljšo tole reč). In ta stvar tehta skupaj 15 kg! In tiste, ki so največje carice, to celo stvar nosijo na glavi brez pomoči rok.

Kaj pa fantje? Oni pa nič posebnega. Hodijo zraven v povorki in se zafrkavajo ter žgečkajo punce. Posebno vlogo imajo še gasilci, ki skrbijo za žejo vseh sodelujočih (in v tistih vrčih je seveda vse drugo kot voda). Portugalci seveda ne bi bili Portugalci, če se ne bi na sredini ustavili in si vzeli kakšno urco časa za kosilo (pa še obvezno malco). In potem pač to traja res cel dan, da uspe cela povorka prit vse naokoli.